Borstkankerscreening: efficiënter en effectiever met AI

Zweeds onderzoek toont aan dat kunstmatige intelligentie (AI) de detectie van borstkanker aanzienlijk verbetert. AI is niet alleen efficiënter, maar ook nauwkeuriger in het opsporen van borstkanker. Bij dit onderzoek werden beelden van een Mammografie beoordeelt door AI en vergeleken met de beoordelingen van radiologen. Bij Borstzorgklinieken integreren we deze technologie (AI) ook in onze screeningsprocessen om onze patiënten de beste zorg te bieden.

AI in Borstkankerscreening

AI is een term die tegenwoordig overal naar voren komt. Kunstmatige Intelligentie (AI) is technologie die machines in staat stelt om te denken en te leren zoals mensen. Dit betekent dat computers kunnen worden geprogrammeerd om onder andere beslissingen te nemen en taken uit te voeren die normaal menselijke intelligentie vereisen.

Een grootschalig Zweeds onderzoek, waarin meer dan 80.000 vrouwen deelnamen, toont aan dat AI beter in staat is om borstkanker te detecteren dan radiologen. De AI-software, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf ScreenPoint, werd getraind op honderdduizenden borstscans en scoorde hoger in detectienauwkeurigheid zonder het aantal valse diagnoses (borstkanker diagnoses wat uiteindelijk geen borstkanker blijkt te zijn) te verhogen.

Efficiënter en betrouwbaarder

Bij Borstzorgklinieken wordt elke mammogram niet alleen door een ervaren radioloog beoordeeld, maar ook door geavanceerde AI-software geanalyseerd. Dit dubbele controleproces verhoogt de kans op vroege opsporing van borstkanker, wat essentieel is voor een betere prognose en minder ingrijpende behandelingen. AI is heel precies in het herkennen van verdachte afwijkingen. Hiermee verbeteren we dus niet alleen de nauwkeurigheid van borstkankerscreening, maar ook de snelheid en efficiëntie van de diagnose. Dit betekent dat onze patiënten sneller en betrouwbaarder geholpen worden.

Voordelen voor patiënten

Kortom het gebruik van AI bij een mammografie biedt meerdere voordelen voor de patiënt. De detectie op borstkanker in een vroeg stadium wordt verhoogd. Daarnaast zorgt de nauwkeurigheid van AI ervoor dat de kans op onnodige vervolgonderzoeken wordt verminderd.