Mammografie onderzoek
Wat is een mammografie?
Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. Een mammografie wordt gemaakt om afwijkingen in de borst op te sporen. Op een mammografie is vetweefsel, bindweefsel en klierweefsel te zien.
Wat is borstkanker?
Borstkanker is een kwaadaardig gezwel of tumor in de borst. De kanker ontstaat in de melkkliertjes of melkkanalen en ontwikkelt zich in en rond het weefsel van de borst.
Kunnen mannen ook borstkanker krijgen?
Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, maar dat gebeurt veel minder vaak. Voor elke man met borstkanker zijn er 100 vrouwen met borstkanker.
Wat zijn de symptomen van borstkanker?
- Verharding of Knobbeltje in de borst
- Verharding of Knobbeltje in de oksel
- Verandering van vorm/ grootte
- Deukje of kuiltje in de borst
- Roodheid of warmte van de borst ( ontstoken)
- Sinaasappelhuid
- Ingetrokken tepel
- Bloederige tepeluitvloed
- Schilfering of korst rondom de tepel
Kan de straling bij een mammografie mijn gezondheid schaden?
Radioactieve straling kan, als het zeer vaak wordt toegepast, op termijn borstkanker veroorzaken. Het risico op borstkanker door blootstelling aan de beperkte dosis röntgenstraling waarmee een mammografie wordt genomen is uiterst klein. De stralingsdosis worden nauwlettend gecontroleerd door gespecialiseerde instanties en goed in de gaten gehouden door onze radiologen.
Op jongere leeftijd, en zeker onder de 30 jaar, weegt het voordeel minder zwaar en wordt screening middels mammografie afgeraden, behalve bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. De borsten van jongere vrouwen bevatten meer klierweefsel. Dit weefsel is iets gevoeliger voor straling.
Op latere leeftijd, met name na de menopauze, is dat klierweefsel grotendeels in vetweefsel omgezet. Vetweefsel is veel minder gevoelig voor straling.
Kan ik een mammografie ondergaan bij borstprothesen?
Mammografie is eerste onderzoek van keuze bij borstprothesen. Een mammografie kan veilig worden vervaardigd en is zinvol bij zowel prepectorale als retropectorale (achter de spier gelegen) prothesen. De prothesen kunnen niet kapot gaan door compressie van de borst tijdens een mammografie.
Mag ik mijn sieraden omhouden tijdens een mammografie?
Uw sieraden mag u tijdens het onderzoek af doen. Het metaal in sieraden veroorzaakt een verstoring van het beeld die de beoordeelbaarheid kunnen beïnvloeden. Wij raden dan ook aan zo min mogelijk sieraden om te doen als u komt voor een borstonderzoek.
Wat zijn indicaties voor een mammografie?
- Screening tussen 50-75 jaar
- Screening in verband met verhoogd risico zoals bewezen genmutatie of familiaire belasting
- In het kader van symptomatologie (bij vrouwen >30 jaar en mannen ongeacht de leeftijd)
- Na een echografie bij jonge vrouwen, zwangere en vrouwen die borstvoeding geven, kan een mammografie geïndiceerd zijn.
- Bij metastasen van een onbekende primaire maligniteit (om te beoordelen of er sprake is van (primaire) borstkanker)
Ik ben doorverwezen vanuit het bevolkingsonderzoek, wat nu?
Na een doorverwijzing vanuit het bevolkingsonderzoek zal onze gespecialiseerd radioloog deze onderzoeken bekijken en aan de hand daarvan een onderzoek initiëren. Veelal is dit een aanvullende mammografie, vaak middels een tomosynthese ( 3D mammografie), van de aangedane borst. Indien nodig zal er een aanvullende echografie plaatsvinden en eventueel een biopsie. Indien een biopsie nodig wordt geacht zal deze aansluitend plaatsvinden. De radioloog bespreekt direct met u de uitslag van de mammografie en echo. Indien er geen afwijking wordt gevonden gaat u terug naar het bevolkingsonderzoek voor de volgende controle.
Ik heb pijn in mijn borsten, moet ik bang zijn voor borstkanker?
Pijnklachten in de borst zijn meestal gerelateerd aan de cyclus, wat betekent dat er een relatie is tussen de cyclus en de pijnklachten. Ook kunnen ze worden veroorzaakt door hormonale schommelingen anderszins. Pijnklachten in de borst komt bij minder dan 5% van de vrouwen met borstkanker voor. In de meeste gevallen zal pijn in de borst dus niet wijzen op borstkanker. Wel adviseren wij altijd, ook in het geval van pijnklachten, de borsten te laten controleren.