Dense Borsten: Wat betekent het en wat moet je weten?

Wanneer er is vastgesteld dat je dense borsten hebt, betekent dit dat de dichtheid van je borstweefsel hoog is, door de verhouding tussen klier-, bind- en vetweefsel. Dit kan invloed hebben op hoe goed afwijkingen opgemerkt worden tijdens een standaard mammogram en je risico op het krijgen van borstkanker.

 

Belangrijke feiten over Dense Borsten:

1. Borstweefsel en Mammografie:

Dicht borstklierweefsel ziet er wit uit op een mammogram, net als tumoren. Dit maakt het moeilijker om afwijkingen of tekenen van borstkanker op te sporen. Hoe dichter het borstweefsel, hoe lastiger het is om een duidelijk beeld te krijgen.

 

2. De vier Categorieën van Borstdichtheid (densiteit):

  • Categorie A: De borsten bestaan voornamelijk uit vetweefsel, wat betekent dat afwijkingen makkelijker te detecteren zijn op een mammogram. Minder dan 25% van de borst omvat borstklierweefsel.
  • Categorie B: Er zijn enkele verspreide gebieden met dicht weefsel, maar de borsten bestaan nog steeds grotendeels uit vetweefsel. Het percentage borstklierweefsel in de borst is tussen de 25-50%
  • Categorie C: De borsten hebben meer bind- en klierweefsel, waardoor kleine afwijkingen moeilijker zichtbaar zijn. Het percentage borstklierweefsel in de borst is tussen de 50-75%.
  • Categorie D: De borsten bestaan voornamelijk uit klier- en bindweefsel, wat het erg moeilijk maakt om tumoren te detecteren. Het percentage borstklierweefsel in de borst is tussen de 75%-100%. Dit zijn de zogenaamde “dense borsten”.
Borstdensiteit

De sterren op deze afbeeldingen markeren een afwijking in de borst. Van links naar rechts zien we de verschillende categorieën densiteiten borstklierweefsel (v.l.n.r. A, B,C,D). Zoals je kan zien is de ster goed te zien bij categorie A klierweefsel en nagenoeg niet zichtbaar categorie D klierweefsel.

 

3. Hoe weet je wat voor dichtheid jouw borstklierweefsel heeft?

De dichtheid van je borstweefsel wordt beoordeeld tijdens een mammogram. Binnen onze kliniek maken wij gebruik van onze vrouwvriendelijke 3D mammografie, waarbij je pijnloos direct informatie over de dichtheid van je borstklierweefsel kan verkrijgen. Onze gespecialiseerde radiologen bespreken deze uitslag meteen met je en geven advies over eventuele vervolgstappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanvullende MRI en adviezen rondom verdere screening.

 

4. Waarom is borstdensiteit zo belangrijk?

  • Moeilijker te detecteren kanker: Door het witte beeld wat dicht borstweefsel op een mammogram geeft kunnen tumoren worden gemist. 
  • Hoger risico op borstkanker: Vrouwen met dense borsten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker in vergelijking met vrouwen met minder dicht borstweefsel.

 

5. Wat beïnvloedt borstdensiteit?

  • Leeftijd: Jongere vrouwen hebben doorgaans dichter borstweefsel, dat afneemt naarmate ze ouder worden, vooral na de menopauze.
  • Hormonen: Hormoonvervangingstherapie (HRT) kan de borstdichtheid verhogen.
  • Erfelijkheid: Borstdensiteit kan genetisch bepaald zijn en vaker voorkomen in families.

 

6. MRI voor dense borsten:

Als je dichte borsten hebt op de mammografie, kunnen naast een aanvullende echografie ook verdere aanvullende onderzoeken worden aanbevolen door u radioloog, zoals een MRI (dense breasts).

Bij onze kliniek krijg je direct de uitslag na een MRI van een gespecialiseerde radioloog, zodat je niet lang in onzekerheid hoeft te wachten en snel duidelijkheid krijgt over je gezondheid. Mocht er naar aanleiding van uw MRI verder onderzoek nodig zijn bijvoorbeeld in de vorm van biopten, dan worden deze aansluitend, indien gewenst meteen, door onze radioloog uitgevoerd.

Heb je vragen over dense borsten of wil je meer weten over de dichtheid van jouw borstklierweefsel? Onze kliniek biedt uitgebreide diagnostische mogelijkheden, inclusief MRI's waarbij je direct de uitslag krijgt van een ervaren mammaradioloog. 

 

Afspraak maken