De 5 tips van mammaradioloog Odette Patho voor zelfonderzoek van de borsten

Als mammaradioloog bij Borstzorgklinieken krijgt dr. Odette Patho vaak de vraag: ' hoe kan ik mijn borsten zelf nu het beste onderzoeken?'. In deze blog geeft zij de beste tips voor het doen van zelfonderzoek van je borsten.

'Het zelfonderzoek van je borsten is een eenvoudige maar belangrijke stap voor het vroegtijdig opsporen van veranderingen. Hoewel het geen vervanging is voor een medische controle, kan het helpen om je meer bewust te zijn van je lichaam en sneller veranderingen te ontdekken' aldus mammaradioloog Odette Patho.

Hieronder de 5 tips voor effectief zelfonderzoek: 

1. Kies het juiste moment

Het beste moment om je borsten te onderzoeken is enkele dagen na je menstruatie, wanneer je borsten minder gezwollen en gevoelig zijn. Als je niet menstrueert, kies dan een vaste dag in de maand, bijvoorbeeld de eerste dag van de maand. Dit helpt om een routine op te bouwen en veranderingen makkelijker op te merken.

2. Kijk goed in de spiegel

Begin het onderzoek door voor een spiegel te staan met je armen langs je lichaam. Kijk naar de vorm, grootte en symmetrie van je borsten. Let op eventuele kuiltjes, deuken of veranderingen in de huid of tepels. Herhaal dit terwijl je je armen omhoog strekt en vervolgens terwijl je je handen op je heupen plaatst om je borstspieren aan te spannen.

3. Gebruik je vingertoppen voor het voelen

Gebruik je vingertoppen om zachtjes maar stevig over je borsten te voelen. Maak kleine cirkels en werk van de buitenkant van je borst naar het midden toe, inclusief je tepel. Vergeet niet om ook je oksels te controleren, want borstkliervormen strekken zich vaak uit tot daar. Je kunt dit liggend of staand doen, bijvoorbeeld onder de douche, wanneer je huid gladder is.

4. Let op veranderingen in je tepels

Houd je tepels in de gaten voor onverwachte veranderingen zoals intrekkingen, verkleuringen, of afscheiding. Dit kunnen tekenen zijn van onderliggende problemen die verder onderzocht moeten worden. Hoewel veel veranderingen onschuldig zijn, is het altijd belangrijk om alert te blijven.

5. Wees niet bang om vragen te stellen

Als je iets opmerkt dat anders voelt of er vreemd uitziet, schroom dan niet om contact op te nemen met je arts. Zelfonderzoek is een goede eerste stap, maar het is geen vervanging voor professioneel onderzoek. Je arts kan bepalen of verder onderzoek nodig is.

Zelfonderzoek van de borsten is een eenvoudige manier om je eigen gezondheid in de gaten te houden. Door het regelmatig te doen, leer je wat voor jou normaal is en ben je beter in staat om veranderingen snel op te merken. Onthoud dat je er niet alleen voor staat: aarzel niet om vragen te stellen of je zorgen te delen met een zorgprofessional.